Ads

βιβλίο διάβασμα

#Bookstories: Πορφυρο Ποταμι

8:02 μ.μ.toniamakeupdiaries

ΠΟΡΦΥΡΟ ΠΟΤΑΜΙ



Οι εκδόσεις Ψυχογιός, η συγγραφέας Σόφη Θεοδωρίδου και το μυθιστόρημα Πορφυρό Ποτάμι, μας μεταφέρουν στην ανατολική Τουρκία και συγκεκριμένα στην Καππαδοκία.
Σε μια περίοδο, όπου Έλληνες και Τούρκοι, ζούσαν αρμονικά μεταξύ τους, τηρώντας ο κάθε λαός τα ήθη και έθιμά τους.
Τότε ακόμη, που στα απομακρυσμένα χωριά, οι γυναίκες ήταν υποβαθμισμένες και ότι συνέβαινε απλά ήταν θέλημα Θεού ή της μοίρας. Γνώσεις περιορισμένες στα στενά πλαίσια μιας μικρής, απομονωμένης και ανδροκρατούμενης κοινωνίας. 

"Η γνώμη μου"


Πρόκειται για ένα σχετικά δύσκολο βιβλίο, αφού ο τρόπος γραφής και αφήγησης της συγγραφέως είναι περιλαμβάνει πολλές λέξεις τούρκικες, πολλές τοπικές διαλέκτους της τότε εποχής, άγνωστες στους περισσότερους νέους του σήμερα.

Πολλά αναλυτικά ιστορικά γεγονότα εξιστορούνται στο βιβλίο, κάτι που το κάνει πιο δύσκολο στη ροή της ιστορίας, ειδικά για κάποιον που έχει συνηθίσει σε πιο ανάλαφρα μυθιστορήματα.

Οι πολλές λεπτομέρειες και ο τρόπος εξιστόρησης των γεγονότων, είναι τόσο παραστατικός, που πραγματικά μεταφέρουν τον αναγνώστη στο κλίμα και στις καταστάσεις που βιώνουν οι ήρωες του βιβλίου.



Μέσα από αυτό αναβιώνουν οι Βαλκανικοί και ο Μεγάλος Πόλεμος, ο Εμφύλιος, η Ανταλλαγή και όλα όσα βασάνισαν και σημάδεψαν εκείνη την τόσο δύσκολη εποχή.

Πρόκειται για ένα βιβλίο, που σίγουρα δεν έχει το τέλος που κάποιος θα ήθελε ή που περίμενε. Και αυτό το κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρον, μαζί με τις συνεχείς ανατροπές που συμβαίνουν στους ήρωες. Πολύ σημαντικό πως η συγγραφέας σε σε προϊδεάζει στο παραμικρό για το πως θα εξελιχθεί παρακάτω η ιστορία, κάτι που κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Μία πολύ όμορφη αλλά μελαγχολική ιστορία, που σε προβληματίζει σχετικά με το πόσο άδικη μπορεί να είναι η ζωή με μερικούς ανθρώπους. Ή μήπως η ζωή μας δίνει ότι μας αξίζει; Είναι όλα θέμα επιλογών ή θέλημα της μοίρας;

Εξίσου εντυπωσιακή και η περιγραφή των σχέσεων των δύο λαών. Γιατί τελικά σε κάθε πόλεμο οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα κι όμως αυτοί την πληρώνουν. Ειδικά όταν φτάνουν να είναι ξένοι και παρίσακτοι σα μικρόβια στη χώρα που τους γέννησε.



Ιδεολογίες και αξίες για τη Μεγάλη Ελλάδα, που πληρώθηκαν τελικά με το αίμα των λαών και προδόθηκαν από τους ίδιους!

Ένα πραγματικά υπέροχο βιβλίο, πέρα από τα συνηθισμένα, που έχει να θυμίσει πολλά στις μεγαλύτερες γενιές και να μάθει άλλα τόσα στις νέες. Γιατί πάνω από όλα είμαστε όλοι άνθρωποι, ασχέτου χρώματος, φυλής ή γλώσσας.....

Μπορείτε να βρείτε κι εσείς το βιβλίο εδώ: https://goo.gl/AiTYYX









You Might Also Like

0 σχόλια

Popular Posts

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ